"Kai Phad Med Ma Muang"
Ik heb de hoeveelheid van de sauzen er niet bijgezet want
het is moeilijk om te meten. Lekker of niet, het hangt echt van je smaak af. In
het begin voeg je klein beetje van de sauzen toe. Thais eten is geen taart
bakken dus je hoeft niet precies te zijn. Zoet, zuur, pittig, zoutig…is de
smaakcombinatie.
Wat heb je nodig :
-
500 gr kipfilet, dunne reepjes gesneden
-
100 gr cashewnoten (als ze nog niet gebakken zijn,
mogen ze geroosterd worden)
-
1 of 2 paprika’s, ca. 2 cm gesneden (combinatie van
alle kleuren…mooier)
-
1 ui, 2
cm gesneden
-
1 grote wortel, dunne plakken gesneden
-
Champion, dunne plakken gesneden
-
2 lente uien, dunne reepjes gesneden
-
3 tenen knoflook, fijn gehakt
-
2 eetlepels zonnebloemolie (hangt van je wok af)
-
Ketchup
-
* Soja saus
-
* Oestersaus
- * Sesamolie
-
Beetje suiker
-
* Chinese wijn (optie, lekker bij kip)
Note: * verkrijgbaar bij Toko
(Aziatische winkel)
Kip marineren:
Marineren geeft het Thais eten een
betere smaak en de textuur van kip of vlees is zachter. Er zijn verschillende
manieren om te marineren;
- melk
- boter
- bloem
- soda (deze gebruik ik nooit)
Een van deze vier marineer je met
Thaise sauzen (sojasaus, oestersaus, sesamolie, Chinese wijn en suiker).
Tenminste 15 min marineren. Het beste is 1 nacht in de koelkast. Erg lekker bij
barbecueën!
We beginnen met:
-
Zonnebloemolie met knoflook op het middelste vuur.
Meestal doe ik geen hoog vuur bij knoflook anders zijn ze verbrandt en wordt
het bitter
-
Daarna doe je de kip en deze bak je tot ze gaar zijn
-
Voeg de rest van de groente toe, behalve de lente ui
-
Dan voeg je klein beetje sojasaus, oestersaus, sesamolie,
suiker en eventueel Chinese wijn (optie) toe. Niet te veel want de sauzen
zitten al in de kip. Bak ze ca 5 min, afhankelijk van hoeveelheid. Bij Roerbak
hoeft je de groente niet helemaal gaar te bakken. De groente moet knapperig
zijn.
-
Proef en pas aan naar
je smaak. Het gerecht heeft een beetje zoetige smaak
-
Op het eind voeg je de cashewnoten en lente ui toe.
Optie: als je van pittig houdt, mag je ook droge
rode peper meebakken.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten