Zoeken in deze blog

TRANSLATE to your own language

26 november 2014

Recept Teriyaki saus/ Recipe Teriyaki sauce สูตรซอสไก่อบเทอริยากิ

Ik kreeg veel reacties toen ik de foto's van de kip Teriyaki heb geplaatst. Hier is het receptje die ik lekker vind. Deze smaak herinnert mij toen ik kip Teriyaki in Thailand heb gegeten. 
หลังจากที่ลงรูปไก่อบซอสเทอริยากิคราวที่แล้ว มีเพื่อนๆสอบถามสูตรหลายคนว่าทำยังไง คนทำสูตรแอบไปผ่าตัดมาค่ะ เลยช้าไปนิด ยังก็ลงให้แล้วนะ อร่อย ไม่ยาก เก็บได้นานค่ะ  


-        4 teentjes knoflook, fijn gehakt (กระเทียม 4 กลีบ สับหรือขูดละเอียด)
-        1 stuk gember, fijn gehakt (ขิง 1 หัว สับหรือขูดละเอียด)
-        Donkere soja saus, 5 elp.te koop bij Toko(ซีอิ๊วดำ 5 ช้อนโต๊ะ)
-        Soja saus, 1 elp. te koop bij Toko (ซีอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ)
-        Chinese rijst wijn of Sake (Japanse rijst wijn), 2 elp. te koop bij Toko            (เหล้าจีนหรือสาเก 2 ช้อนโต๊ะ)
-        Appel azijn of rijst azijn, 4 elp te koop bij Aldi en Xenos (น้ำส้มแอ็ปเปิ้ลหรือ       น้ำส้มข้าว 4 ช้อนโต๊ะ)
-        Bruine suiker, 3 elp. (น้ำตาลอ้อย 3 ช้อนโต๊ะ)
-        Sesamolie, 2 elp. (น้ำมันงา 2 ช้อนโต๊ะ)  
-        Geroosterd sesam zaadjes (งาคั่ว) 
Bruiner suiker staat niet op de foto! (ลืมน้ำตาลค่ะ ฮ่าๆ) 
Fijn gehakte (geraspte) knoflook en gember
ขิงขูดค่ะ ละเอียดกว่าสับ 
Kook alle sauzen en suiker een paar minuten in een sauspannetje.

ต้มซอสต่างๆเข้าด้วยกันในกะทะเล็กๆ จนแอลกอฮอล์ระเหย และซอสเดือด 
Daarna voeg de knoflook en gember toe. Als deze kruiden gekookt zijn, doe je de sesamolie als laatste in de saus en laat deze afkoelen.
จากนั้นเติมกระเทียมและขิงที่หั่นหรือสับไว้ ต้มต่อไปอีกประมาณ 2 นาที ก็ปิดไฟและเติมน้ำมันงาเป็นขั้นตอนสุดท้าย จะได้หอมๆค่ะ 


De saus lang bewaren
: zeef de knoflook en gember af en bewaar de saus in de koelkast.
Als je de saus dikker wilt maken, mag je de maiezena of aardappelzetmeel toevoegen (net als de onderste foto). De saus met maizena kan minder lang bewaard worden.
หากต้องการเก็บซอสเทอริยากิให้ได้นานๆ ให้แยกกากกระเทียมและขิงออก และเก็บในขวดที่ปิดสนิท เก็บไว้ในตู้เย็น

ถ้าอยากให้ซอสเหนียว หน้าตาเหมือนซอสที่ขายทั่วไป ก็สามารถเติมแป้งข้าวโพดหรือแป้งมันได้ แต่ข้อเสีย คือจะเก็บได้ไม่นาน
Marineer de kip (kippenbouten, dijen, drumsticks of kipfilet) tenminste 15 minuten. Bak de kip met een klein beetje zonnebloemolie in een pan tot de kip goudbruin wordt. Als je de kip sappig en goed gaar wilt hebben, dekt de pan met het deksel of de aluminiumpapier. Garneer met de geroosterd sesam zaadjes.
หมักไก่ใน
ซอสเทอริยากิอย่างน้อย 15 นาที จากนั้นทอดไก่ในกะทะให้เหลืองโดยใช้น้ำมันพืชให้เหลืองสวย หากต้องการให้ไก่นุ่มไม่แห้ง ให้ใช้ฝาหม้อหรือกระดาษฟรอยด์ปิดจนกว่าไก่จะสุกทั่ว
ตักเสริฟโดยใช้งาคั่วโรยด้านบนของไก่ 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen