Zoeken in deze blog

TRANSLATE to your own language

31 juli 2014

Rode besjes jam/ Red currant jam แยมเบอร์รี่ชนิดหนึ่ง เปรี้ยวดั่งมะยมบ้านเรา


Nog nooit in mijn leven een jam gemaakt. Wat is dit leuk!! Samen met de kinderen hebben eerst gisteren de rode besjes bij onze buren geplukt. Collin & Kelly vond het ontzettend leuk. De meeste Thaise vrouwen houden van zure smaak (ik ook!). Wij hebben niet veel suiker in huis voor bijna een emmer vol rode besjes maar ik wou heel graag aan de slag. Deze jam is dus meer zuur dan zoet. Heerlijk bij de yoghurt. 

Om de jam te maken heb je fruit + zuur (citroen) + suiker + gekookte flessen of potten nodig.
De rode besjes worden schoon gemaakt en gedroogd om de vocht uit te halen. Eerst de suiker over de rode besjes strooien en laten intrekken. Doe de kom of de pan dicht. Als de suiker begint te smelten en in het fruit trekt, kunt je deze koken. Ik heb een halve citroen gebruikt om de jam dik te maken. Daarna laten afkoelen voordat je de jam in de pot gaat schepen. Ten slot zet het deksel op zijn kop. Deze kunt je tenminste 3 maanden bewaren.  Goed geslaagd voor de eerste keer :-)

ครั้งแรกในชีวิตที่ทำแยมเอง สนุกมากค่ะ ไม่ยากอย่างที่คิด เมื่อวานซืนไปเก็บลูกเบอร์รี่ชนิดนี้กับชาวิน และนิตาที่บ้านเพื่อนบ้าน เขาปลูกไว้ แต่เขาไม่กินเพราะเปรี้ยวมาก ปล่อยไว้นานเดี๋ยวนกมากินหมด สนุกกันใหญ่ เด็กๆชอบมาก เก็บไป เล่นไป ได้มาประมาณหนึ่งกระแป๋ง ด้วยความที่อยากลองทำแยมมาก น้ำตาลในบ้านก็ไม่มีมาก ใส่เท่าที่มี ออกมาเปรี้ยวได้ใจ สมกับสาวไทยมาก แยมชนิดนี้เหมาะกับโยเกิร์ตมากๆ

การทำแยมก็ทำง่ายกว่าที่คิดค่ะ ใช้ผลไม้ที่สุกๆ หรือนิ่มๆ อะไรก็ได้ เมืองไทยมีผลไม้หลายอย่างที่เหมาะ เช่น มะม่วง วิธีการทำ คือ นำผลไม้มาล้างและซับให้แห้ง ผสมกับน้ำตาลและปิดผาทิ้งไว้ซักพัก (หนึ่งคืนได้ก็ดีค่ะ) จากนั้น นำมาต้มโดยไม่ต้องใส่น้ำ เพราะได้จากน้ำตาลแล้ว ผสมน้ำมะนาวซักครึ่งลูก เพราะความเปรี้ยวของมะนาวจะทำให้แยมเข้มข้น ไม่เหลว จับตัวกันเหมือนลักขณะแยม ประมาณยี่สิบนาทีก็ยกลงให้เย็น และใส่ขวดที่ปิดสนิทได้ โดยคว่ำขวดลงเพื่อไล่อากาศออกให้หมด เก็บได้เป็นเดือนๆค่ะ

สรุปการทำแยม สิ่งที่ต้องการคือ ผลไม้ + น้ำมะนาวนิดหน่อย + น้ำตาล + และขวดที่ผ่านการต้มฆ่าเชื้อ

ลองดูนะเพื่อนๆ เพราะแยมที่เมืองไทยค่อยข้างแพง ทำเองเลยค่ะ 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen