Zoeken in deze blog

Wordt geladen...

TRANSLATE to your own language

1 mei 2012

Tom Kha Kai "Thaise soep met kip en kokosmelk


Tom Khá Kai 


De drukke week is voorbij. Koninginnedag, schoolvakantie en regenachtige dagen die mijn jongetje moeilijk buiten kon spelen (binnen activiteiten verzinnen). Dus nu is de tijd om te zitten en iets voor de blog schrijven. 

Tom Khá Kai (Thaise kippen soep met kokosmelk) is één van de bekendste gerechten uit Thailand. In Thailand bestaat eigenlijk geen voor gerechten maar dit kent mens hier als een voorgerecht. Eenvoudig en lekker van smaak! 

Wat heb je nodig:
- kipfilet of kippenbout, dunne repen gesneden of in blokjes (kipfilet is mooier maar dan heb je een stukje bouillon nodig)
-  500 gr.champignon, dunnen repen gesneden
-  250 gr. sperziebonen, ca. 4 cm. (als je van groente houdt, doe maar lekker veel)
-  twee tomaten, in partjes
- een pak kokosmelk
- 2 stukken citroengras, dunne repen 
- 4 citroen bladeren, geschuurd 
- 1 stuk laos, dunne gesneden
- 1 kip bouillon
- klein beetje naam plaa (vissaus) 
- één glas water (dit is om de soep minder vet van de kokosmelk te maken)
- citroensap (half)

We beginnen met:
- Kook het water tot het heet is, daarna voeg de kokosmelk toe. Doe eerst maar één kopje. Als dit nog te dun is, kunt je deze later ook toevoegen
- Als de soep aan het pruttelen is, voeg de citroengras, geschuurde citroen bladeren en de gesneden laos toe. Laat ze een paar minuten koken om lekker geur aan de soep te geven
- Dan kip toevoegen en laat ze koken tot ze goed gaar zijn. Daarna voeg je de kip bouillon (in het geval dat je de kippenbout gebruikt, heb je hele stuk bouillon niet nodig want kip maakt zelf de bouillon) 
- Voeg daarna de sperziebonen en de champignon toe. Laat ze een paar minuten koken tot de bonen mooie groene kleur geeft. Niet te lang koken. Knapperige groente is lekker bij de Thaise soep
- Proef naar smaak, klein beetje vissaus als nodig is. De tomaten en citroensap toevoegen als het vuur uit is. 

Tips
* als je van pittig houd, twee rode peper in dunne reepjes als een kick! 
* je mag de citroengras, geschuurde citroen bladeren en de gesneden laos ook uit de soep halen. Deze zijn alleen voor smaak en geur. Het gebeurt soms dat sommige mensen deze eten, maar lekkere structuur hebben ze niet. 
* Tom Khá Kai is lekker met witte gekookte rijst, meer heb je niet nodig

......EET smakelijk!...Kin Hei A-Roi (กินให้อร่อย) ......

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen